Interview

​Een museum in je broekzak!, Interview met Marcel van Kerkvoorde/ Creative Industries/

© door Paul Rooyackers, Kunstzone, maart  2017

Marcel van Kerkvoorde is docent beeldende vorming|CKV, Educator, spel-ontwerper, beeldend kunstenaar en mede initiator van het Kunstfort bij Vijfhuizen. Rond 2000 begon een werkgroep aan de restauratie het Fort bij Vijfhuizen. Een fort dat deel uitmaakt van het grootste openluchtmuseum van Nederland ‘De Stelling van Amsterdam’. Dit museum wordt  sinds vorig jaar ontsloten door de ‘Stellingtour’, een app. Van Kerkvoorde ontwikkelt educatie en gebruikt daarvoor ook spelvormen zoals interactieve games en nu ook een bordspel.

Tentoonstellingen maken, ateliers opzetten, een restaurant dat moest gaan draaien, een helse klus en startten vanaf niets. De werkgroep voor het Kunstfort pakte het plan enthousiast op en schiep een Creative Industrie rond het oude fort. ‘Incidenteel was er vanaf het begin ook sprake van educatie, ik nam mijn eigen leerlingen mee. We gingen steeds meer scholen ontvangen en zo ontstond er een professionele aanpak,’  aldus Marcel die veel ervaring heeft met kunst en educatie en weet hoe hij dit kan vertalen naar de schoolpraktijk en een kunst- en erfgoedlocatie. ‘Dit is intussen een bedrijf.’

Stellingtour

Vanuit ‘het Kunstfort’ ontstond de ‘Stellingtour’. ‘We hadden behoefte aan een audiotour, Ik kocht een iPod en kwam er achter dat podcasting bestond – het publiceren van geluidsbestanden  via het web maakt van iedereen een uitgever – ik vond uit dat op mijn iMac relatief gemakkelijk gemonteerd kon worden en heb spontaan een rondleiding ingesproken, al werkend kwam ik er achter dat ik er ook foto’s in kon zetten. Een wereld ging open toen de iPhone uitkwam, en ik me bedacht dat ik er naast foto’s ook filmpjes in kon plaatsen. Dat brengt alle gereedschappen die een museum beschikbaar heeft naar je broekzak.’ Op iedere plek langs de Stelling van Amsterdam kun je nu alle info via de smartphone: tekst, beeld, animaties, historische foto’s, archiefmateriaal, re-enactements en geluid bekijken en beluisteren (zie www.stellingtour.nl ). Alsof je het museum continu bij je hebt. ‘De Stelling van Amsterdam” zoals dit werelderfgoed heet, is van oorsprong de  laatste verdedigingslinie rond onze hoofdstad. Forten, inundaties, dijken en sluizen vormen deze verdedigingsring.  Samen met Jan Blokker Jr. – bekend historicus – ‘hij schreef de scenario’s, want er moest een spannend verhaal verteld worden’ , stelde hij deze interactieve multimedia-tour, met historische filmfragmenten, foto’s en re-enactements samen.’

Van Kerkvoorde organiseert voor scholen steeds meer cultuurdagen, maakt lesbrieven, regelt gastdocenten, een hele creatieve industrie bevindt zich rond het Kunstfort. Niet alleen voor het VO zijn er lespakketten, ook voor het PO, al vanaf kleuterleeftijd zijn er allerlei activiteiten denkbaar.

Bordspel

Marcel houdt van gamification en het Kunstfort inspireert hem steeds opnieuw. ‘Ik heb afgelopen jaar een bordspel gemaakt, “De Waterlinie Game”. We spelen het hier met scholieren,  – vorige week waren hier een aantal klassen 3 VMBO. Wij combineren het met een interactief en activerende speurtocht en sluiten dat af met het bordspel dat gaat over hoe de verdediging van het fort functioneerde. Hoe verdedig je een fort, welke strategieën komen daarbij kijken, wat voor middelen staan jou ter beschikking en hoe ga jij dat doen?’ Het fort zelf is aan een kant onzichtbaar, het is een ingegraven, immens bouwwerk maar er zijn genoeg mogelijkheden voor de verdedigers om vanuit het fort de vijand ‘te zien aankomen en hen aan te vallen’. Voor de hedendaagse scholier is gamification aantrekkelijk  en ‘Planning the game’ bevat aspecten die voor scholieren interessant zijn.  Dit bordspel appelleert  aan primaire reflexen als territoriumdrift die ieder mens in zich heeft. Het complicerende is dat je in het spel niet alleen elkaars tegenstander bent maar ook elkaars bondgenoot. Het bordspel moet je samen spelen, want je verdedigt samen het fort. Op www.kunsteducatie.net is het bordspel te bewonderen en is er tevens een uitleg van beschikbaar.

Van Kerkvoorde woont tegenover het Kunstfort, en dat is voor hem een permanente bron voor steeds nieuwe vormen van educatie en spel. Samen met de kunstenaars, staf en vrijwilligers  van het Kunstfort – woont hij in een houten woning met uitzicht op het fort. Idealer kan het niet worden voor iemand die verbonden is met historie en kunst.

3 reacties

 1. TR: Aşağıda verilen linkten listede verilen oyunların yorumlarını,
  gameboy puanlarını, çözüm videolarının linklerini bulabilirsiniz.

  EN: Frоm thе link gіvеn below, уоu саn find thе
  comments, gameboy scores, аnd solution videos
  оf thе games listed.
  RU: По приведенной ниже ссылке вы
  можете найти комментарии, оценки gameboy и видео решений
  для игр в списке.
  DE: Über den unten angegebenen Link finden Sie die Kommentare, Gameboy-Ergebnisse und Lösungsvideos der
  Spiele іn der Liste.
  FR: À partir du lien ci-dessous, vous pouvez trouver
  les commentaires, les scores gameboy еt les vidéos de solutions des jeux de la liste.

  ES: Desde el enlace quе se proporciona а continuación, puede encontrar los comentarios, las
  puntuaciones de gameboy у los videos de solución de los juegos
  en la lista.
  CN: 從下面給出的鏈接中,您可以找到列表中游戲的評論、gameboy 分數和解決方案視頻。
  IN: नीचे दिए गए लिंक से, आप सूची
  में गेम की टिप्पणियां, गेमबॉय स्कोर और समाधान वीडियो पा सकते हैं।
  JP: 以下のリンクから、リスト内のゲームのコメント、ゲームボーイスコア、およびソリューションビデオを見つけることができます。

  Link: https://drive.google.com/drive/folders/1gxfYfVmKTz_FIiNV9CqAHTVEEga7IRrQ?usp=sharing

  List оf Games:
  AC Odyssey
  AC Valhalla
  Batman Arkham Asylum
  Bloodborne
  Castlevania Lords оf Shadows
  Castlevania Lords оf Shadows 2
  Code Vein
  Dark Souls
  Dark Souls II
  Dark Souls III
  Darksiders
  Darksiders II
  Darksiders III
  Darksiders Genesis
  Devil Mау Cry
  Devil Mау Cry 2
  Devil Mау Cry 3
  Devil Mау Cry 4
  Devil Mау Cry 5
  Devil Mау Cry (DmC)
  DOOM Eternal
  Extinction
  Fаr Cry
  Fаr Cry Primal
  Ghost оf Tsushima
  God оf War
  God оf War II
  God оf War III Remastered
  God оf War Chains оf Olympus
  God оf War Ghost оf Sparta
  God оf War Ascension
  God оf War Betrayal
  God оf War 2018
  Gorogoa
  Hitman
  Hitman 2
  Hitman III
  Kyatto Ninden Teyandee (Samurai Pizza Cats)
  Lords оf thе Fallen
  Mad Max
  Marvel’s Spider-Man
  Mortal Shеll
  Ori аnd thе Blind Forest
  Ori аnd thе Wіll о
  f thе Wisps
  Q.U.B.E.
  Q.U.B.E. 2
  Quern: Undying Thoughts
  Rayman Origins
  Rayman Legends
  Sekiro: Shadows Die Twісе
  SINNER: Sacrifice fоr Redemption
  Sonic CD
  Sonic Forces
  Sonic Lost World
  Sonic Mania
  Strange Brigade
  Thе Elder Scrolls V: Skyrim
  Thе Medium
  Thе Spectrum Retreat
  Thе Surge
  Thе Surge 2
  Transformers Fall оf Cybertron
  Yooka-Laylee
  Yooka-Laylee аnd thе Impossible Lair

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd.

Post comment