fotografie workshops dringen door in het onderwijs
Januari 2017
Begin december springt mij een mailtje van FOAM in het oog. ‘Fotografie in jouw les met de nieuwe docentenhandleiding’. Ongevraagd lesmateriaal dat ik gratis kan downloaden. Ik ben verheugd want dit is hoe ik cultuureducatie graag zie.
En ze brengen wat ze beloven.
Het mooi verzorgde materiaal blijkt heel compleet. Het biedt ruim voldoende aanknopingspunten en een duidelijke structuur. Er zijn goed uitgewerkte bijlagen, video’s en een lessenplan. Aan alles lijkt gedacht door FOAM, fotografiemuseum Amsterdam.
Gratis lesmateriaal weggeven, wie kan zich dat permitteren? Het materiaal is goed te gebruiken voor en na een bezoek aan het museum. Wie niet in de gelegenheid is kan fotografie workshops voor in de klas boeken, maar dat hoeft niet.
Er zitten een aantal slimmigheden in dit aanbod van FOAM. Het materiaal geeft een docent de mogelijk het bezoek aan FOAM goed voor te bereiden. Dat is in hun belang. Het effect van museumeducatie wordt vergroot wanneer leerlingen goed voorbereid naar het museum komen., want leerlingen én docenten zijn gemotiveerder tijdens het bezoek.
Gratis is slimmer dan je wellicht denkt.
Hier treedt de wet van de wederkerigheid in werking. Ik las er over in het boek ‘Influence’. Een boek dat veel gelezen wordt in marketing en reclamekringen. Hierin beschrijft de hoogleraar psychologie Robert Cialdini zijn zes universele principes van beïnvloeding. Deze zes wetenschappelijk bewezen verleidingsprincipes kun je inzetten om de bezoeker of klant te verleiden tot actie.
Verborgen verleiding. We houden er niet zo van, maar het is goed om over het hek te kijken en gebruik te maken van de mogelijkheden die er zijn. Daarnaast is het materiaal weken onder de aandacht ook als een docent niet een bezoek of een van fotografie workshops gepland heeft. Wat beklijft is een positieve uitstraling en zal tot meer bezoek leiden. Daarom zie ik het graag.
Veel kunstinstellingen worstelen met de effectiviteit van hun cultuureducatie. Besteed je veel tijd en aandacht aan het benaderen van het onderwijs, neem kunsteducatie en het onderwijs serieus.
Succes!
Marcel van Kerkvoorde