Fort bij Asperen | Educatiekit

Leuk LESIDEE voor jou: Hijs de vlag

Als je op het fort komt zie je van verre de vlag wapperen. Wij vinden het leuk om tijdens het bezoek je vlag te laten wapperen. Als je de vlag wilt uithangen, mag je dat doen op alle dagen van het jaar. Bijvoorbeeld bij een feestelijke gebeurtenis als je verjaardag of het slagen voor een examen. Er is geen wet die vlaggen verbiedt of bepaalt hoe je de vlag moet ophangen. Je bent dus nooit strafbaar als je de vlag uithangt.

Wel zijn er gebruiken en regels (protocol) voor het uithangen van de vlag. Zo mag een gehesen vlag nooit de grond raken of het verkeer hinderen. Ook is het de gewoonte dat u de vlag niet laat hangen tussen zonsondergang en zonsopkomst. Wilt je de vlag ’s nachts wel laten hangen? Zorg dan dat de vlag verlicht is, waardoor de kleuren goed zichtbaar zijn!

Op speciale dagen houden wij ons aan de vlaginstructie van de rijksgebouwen. Wij hebben voor onze lange vlaggenmast een enorme Nederlandse vlag. Die wappert op Koningsdag, bij Dodenherdenking en de verjaardagen van het koninklijk huis fier boven het fort.

Speciale dag
Jullie bezoek aan het fort is voor ons een speciale dag en daarom willen we graag de vlaggen voor jullie hijsen. Wij vragen jullie om voor deze dag een eigen vlag te ontwerpen en deze mee te nemen bij jullie bezoek!

-Werkwijze:
– Laat elke leerling op A3 formaat een vlag ontwerpen.
– Schrijf achterop een nummer
– Hang de resultaten op in de klas
– Organiseer een stemming. Elke leerling mag op twee vlaggen een stem uitbrengen
– De vlag met de meeste stemmen wordt vergroot op een echte stoffen vlag.
– De vlag nemen jullie mee naar het fort en deze wordt aan het begin van het bezoek gehesen.
– Aan het einde van het bezoek nemen jullie de vlag weer mee.
– De vlag kan bij ons worden besteld vraag dat bij ons aan. Één vlag (30x45cm) met een set textielstiften kost ongeveer 15 euro, exclusief verzendkosten.

Op Video

– Waar zijn de soldaten: inleiding
Bart bezoekt Fort bij Asperen TIP!
Documentaire Geheim landschap deel 1
– Geheim landschap deel 2
– Geheim landschap deel 3

Downloads

Lespakket Hollandse waterlinie
Regiolessen
– Dropbox Fort bij Asperen educatie : download link

TIP

Ouders en begeleiders regelen voor vervoer is best lastig. Via datumprikker.nl kunt u naast een datum prikken, begeleiders in roosteren of de opkomst inventariseren.

 

Educatief programma

Fort bij Asperen is een prachtig en inspirerend Torenfort dat onderdeel is van de Nieuwe Hollandse waterlinie. Ons educatieprogramma daagt leerlingen uit het primair onderwijs uit en zet ze aan het denken.
In Fort bij Asperen staat de geschiedenis van het fort, haar bewoners en de omgeving centraal Je maakt een boeiende en actieve reis door het verleden, altijd gericht op ervarend leren door zelf actief onderwerpen te onderzoeken en ontdekken.
En natuurlijk stropen we zelf de mouwen op en gaan aan het werk. Een ervaren educator begeleidt de leerlingen.
Voorbereiding:
Op onze website vinden jullie onze digitale educatiekit. Hier vind je suggesties, opdrachten en informatie ter voorbereiding van het bezoek. Wij vinden het fijn als deze voorbereiding met de leerlingen gedaan is. Je kunt zelf kiezen wat voor jullie passend is.

Doelstellingen:
– De leerling heeft aandacht voor onderwerpen uit de directe omgeving en levenssfeer.
– Bij de leerling staat het zelf ervaren centraal.De leerling wordt zich bewust van verbanden en kan deze herkennen.
– De leerling leert vanuit een ander perspectief kijken.

SPEUR NAAR HET VREDESDIER
Erfgoed educatie, Primair onderwijs, Groep 1/2 en 3
Interactieve kleuterspeurtocht voor nieuwsgierige kinderen.
Het Fort bij Asperen is voor kinderen één groot avontuur. Wij komen eerst voor een les naar school en maken samen met de kinderen een vredesdier.
Als kleine soldaatjes komen de kinderen daarna naar het fort. Ze zingen en hebben wellicht een mooie muts op. In en buiten het fort kijken we waar de soldaten woonden en sliepen.
Op het mysterieuze fort begint het speuren, want ieders dier moet naar zijn eigen plek. Daarna is het tijd om voor het eten te zorgen, te oefenen, kijken of de vijand er aan komt en de natuur te verzorgen.
Duur: 1,5 uur op school en 1,5 uur op het fort
Kosten per groep: € 200,00


WAAR ZIJN DE SOLDATEN?
Erfgoed educatie, Primair onderwijs Groep 4,5 en 6, met differentiatie per leeftijdsgroep
Interactieve rondleiding voor nieuwsgierige kinderen
Stel je voor: de wind waait rond het fort, de zon schijnt en de deuren staan open. De wind waait door alle gaten, alleen is er niemand te zien.
Via de brug staan jullie voor de hoofdingang en je kijkt tegen de hoge muren.
Daarna krijgen jullie een speciale rondleiding door het fort en komen tijdens een interactieve tocht heel veel te weten over de betekenis van het fort.
Duur: 1 uur
Kosten per groep: € 85,00

WE GAAN SPIONEREN
Erfgoed educatie, Primair onderwijs Groep 7 en 8
Als een echte spion ga je op zoek naar vragen en antwoorden.
Vlak voor de tweede wereldoorlog werden er in Nederland heel veel nieuwe bunkers gebouwd. Rond Fort bij Asperen kom je er ook tientallen tegen.
Er werd toen druk gespioneerd. Als een spion verzamelen ze informatie en ontdekken ze waar de bunkers en het fort voor gediend hebben.
Via de brug komen ze bij de hoofdingang en kijken ze op tegen de hoge muren. Daarna krijgen jullie een speciale rondleiding door het fort en komen tijdens een interactieve tocht heel veel te weten over de betekenis van het fort.
Onze educator komt ook graag bij jullie op school en bereidt het bezoek voor in de klas met een korte inleidende film en animaties. Daarmee wordt het bezoek aan het fort is een extra bijzondere ervaring!
Duur: 1,5 uur
Kosten per groep: € 120,00

Praktisch informatie
Periode: augustus/september en half april/juli (van 1 oktober tot half april is het fort afgesloten i.v.m. de overwintering van onze vleermuizen)
Locatie: Fort bij Asperen, Langendijk 60, Acquoy. Educatie wordt verzorgd door www.kunsteducatie.net
Info en boekingen: asperen@kunsteducatie.net, 06-44238143, www.fortbijasperen.nl